8.1.10

Stop motion nedir ? Ne değildir ?

Stop motion bir animasyon tekniğidir. Animasyon tekniklerinin temel prensibini oluşturan şey aslında videonun peşisıra fotoğraf karelerinden oluşmasıdır. Televizyonda, sinemada, bilgisayarda izlediğimiz her şey temelinde fotoğraf karesinden başka bir şey değildir. Görüntüde yer alan kare sayısı yayın standardında göre değişmektedir. Sözgelimi Türkiye'de kullanılan Pal sisteminde standart saniyede 24 kare iken, Japonya ve Amerika'da saniyede 30 kare gösteren NTSC standartı kullanılmaktadır. Kameranın dahası sinemanın ilk çıktığı günden bu yana, görüntüyü oluşturan kareler gerek manipule edilerek, gerek yeniden oluşturarak farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu basit prensipten yola çıkarak 2Boyutlu klasik çizgifilmlerden, King Kong benzeri devasa canlıların oluşturulmasına, Matrix serisinde kullanılan zamanı yavaşlatma efektine kadar çeşitli eserler ve efektler oluşturulmuştur. Konuyu daha fazla dağıtmadan esas meselemize dönersek, stop motion; doğası gereği hareketsiz cisimlerin hareket ediyormuşcasına görüntülenmesini sağlayan, bunu sağlamak için ise görüntüye obje olan nesnenin her bir karede sonra bulunacağı yerin tahminlenerek fotoğraflanması ve bu fotoğrafların montajlanarak bellirli bir kurgu oluşturulmasını sağlayan tekniktir.

Ne değildir diye soracak olursanız, aslında hareketli olmasına karşın çekilen videoda ara karelerin atılması sonucunda sanki kare kare fotoğraflanmış hissi yaratan görüntüler stop motion değildir.

5.1.10

Beklenen

Bir blog oluşturma fikrim her zaman vardı, öyle ya onca ilgi alanı, onca yapılacak şey vardı hayatımda. Hem zamanında sporla, müzikle, sinemayla ve onca diğer uğraşla hem yakından hem de fazlaca ilgilenip ilerlemiştim. En azından yeni albümler hakkında, deplasman maçında yaşanan gerginlikler belki de filmin çekim hataları hakkında atıp tutabilir bir yandan yaşadıklarımın günlüğünü tutup bir yandan da kendimi geliştirebilirdim. Ama burada acayip büyük bir "ama" var, bu fikri de hayatımdaki onca şey gibi hep erteledim, zaten böyleydi benim hayatım ertele ve geç kal.

Yine ertelediğim birçokları gibi belki de sen gibi, hani her sene yenilenen planlar her pazartesi başlanan diyetler gibi...

Neden sonra, uzunca bir zamandır çekmek isteyipte çek-e-mediğim bir kısa film projesini stop motion tarzında çekme fikri doğdu içimde. İçimde diyorum çünkü bunun mantıkla, zekayla uzaktan yakından alakası yok, zira böyle bir işe kalkışacak kadar ne bilgim nede deneyimim var. Sonra mantık ve zeka çerçevesinde ertelediğim şeylere baktım!! Eyvallahım varmış.

En azından bir seferlikte olsa ertelemeden bir işi yapmak isteği ve amacıyla bu bloguda, bu projeyide tamamlayamamak pahasına başlatıyorum. Belkide "Beklenen" zaman gelmiştir, belkide "Beklenen" proje budur, belkide "Beklenen" hareket budur. Birlikte göreceğiz.

Bu projeyi yaparken bildiklerimi, öğrendiklerimi, karşılaştığım sorunları, üretebildiğim çözümleri, teknik detayları ve projeye katkısı veya zararı olan bütün şeyler hakkında yazmaya çalışacağım. Belki böylece stop motion hakkında Türkçe kaynak sıkıntısını başlangıç düzeyinde dahi olsa gidermiş olucak, belkide bu işe başlayacaklara ön ayak olabileğim.

not1: Blog hakkında iyi kötü görüşlere açık olduğumu bildirmeliyim, ancak ufak bir ricam olacak yapılacak tenkitlerde daha iyisinin nasıl yapılacağına dair bilgide verirseniz çok sevinirim.
not2: Bu blogdaki yazılarda dahi anlamındaki de ve da lar keyfi yazılır.
not3: Bu blogdaki bağlaç olan ki ler de keyfi yazılır.
not4 : Bu blogda azami ölçüde Türkçe kullanılmaya özen gösterilmektedir.

3.1.10

#1

Başlarken birşeyler karalamak gerçekten zor. Sırf bu yüzden daha önce söylenenlere yönelmek daha mantıklı. Şimdilik Goethe bizlere yön göstersin. Nasılsa bu gönderi zamanla dolacaktır.
"Kişi kendini adayana kadar -geri çekilme olasılığını içeren- kararsızlık hüküm sürer. Bu her zaman verimsizliğe yol açar, girişimciliği ve yaratıcılığı olumsuz etkiler. Temel bir gerçek vardır ki, bunun yadsınması sayısız düşünceyi ve harika planı öldürür...
...Düşleyebileceğiniz her şey için yola koyulabilirsiniz. Yüreklilik, içinde zekayı, gücü ve büyüyü barındırır. Hemen başlayın." Goethe

İte kaka başlayan bu süreç nasılsa bir çoğumuza ışık verecek, hissediyorum. Umutla kalın.

İzleyiciler