14.1.10

Kullanılan malzeme bakımından stop motion türleri.

Bu gönderiyi aslında maddeler halinde yazıp geçecektim ama ufak bir girizgah yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum. İleriki gönderilerimden birisini oluşturmasını planladığım "Neden stop motion?" yazısında daha ayrıntılı ele alacağım, çok önemli olduğunu düşündüğüm ama nasıl toparlayacağımı bilmediğim yazıda değineceğim konulardan birsine burada da ihtiyacım var. Neden stop motion, neyle stop motion ? İşte bu soru animasyoncunun cevap vermesi gereken en önemli sorudur. Bu sorunun cevabı kullanılacak materyalin ne olması gerektiğini de ortaya çıkaracaktır. Sonraki gönderiye kadar ya da yapmak istediğiniz şeye karar verinceye kadar sizde bu sorunun cevabını aramalısınız.

Kullanılan malzeme bakımından stop motion da türlere ayrılabilir.
Clay-animation diye adlandırılan önceleri kilden (clay) şimdilerde ise oyun hamuru ve türevleri yardımıyla yapılan animasyon türüdür. Kısa film olarak More (http://www.imdb.com/title/tt0188913/) uzun metraj olarak da Chicken Run (http://www.imdb.com/title/tt0120630/) ve aslında stop motion türünün en büyük ismi Jan Svankmajer'ın birçok filmi bu şekilde çekilmiştir, hepsi birbirinden güzeldir, clay animasyona örnek olması açısından Tma/Svetlo/Tma (http://www.imdb.com/title/tt0098481/) görülebilir.

Diğer bir tür bu iş için özel üretilmiş kuklalarla yapılan animasyon türüdür. Tim Burton desem yeterli olur heralde. Yine de 2008 yılında Oscar alan Peter & the Wolf (http://www.imdb.com/title/tt0863136/) filmini görmekte fayda var.

Bunların dışında aklınıza gelebilecek tüm metaryellerle yapılan stop motionlar mevcut, son yıllarda çokça Lego kullanılmakta Michel Gondry'nin çektiği "The White Stripes" grubunun "Fell In Love With A Girl" klibi izlenebilir- izlenmelidir- ayrıca ustanın -Jan Svankmajer- "Moznosti dialogu" filmi de kil dışında birçok madde içermektedir.

10.1.10

Stop motion animasyon ve animasyon türleri.

Bir önceki gönderide stop motion tekniğini dilim döndüğünce açıklamaya çalışmıştım, şimdi ise bu tekniğin en yaygın kullanım alanı olan animasyonu açıklamaya hem de tanımda eksik kalan yerleri doldurmaya çalışıcağım.

Animasyon daha türkçesi canlandırma, yapılışı ve görüntüde hissettirdiği doku olarak üç farklı kategoriye bölünebilir. Bunlar; kalsik animasyonu oluşturan 2Boyutlu çizgi animasyon, nesneler ve cisimler kullanılanarak yapılan stop motion ve kukla animasyon, son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde çokça gördüğümüz 3Boyutlu animasyonu oluşturan CGI (computer generated imagery) animasyon.

Bilgisayar teknolojisinin hızla gelişmesi, yaklaşık olarak aynı hızla animasyon dünyasını da değiştirmekte. 80lerde 2Boyutlu çizgi filmlerin yaşadığı altın çağ şimdi yerini tamamen bilgisayar ortamında yapılan CG animasyona bırakmış durumda. Gelişen teknikler sayesinde animasyonla gerçeklik duygusu arasında da paralelikler bulunmakta, artık izlediğimiz animasyonlarla bilindik 35mm filmin arasında neredeyse fark kalmadı. Tüm bu gelişmeler ve insanda yarattığı duygular ayrı bir platformda uzun bir tartışma konusu olmayı hakediyor, o yüzden bu konuyu kısa geçmekte fayda var. Herneyse.

Teknolojik gelişmelerin getirdiği çeşitlilik ve gerçeklik duygusuna rağmen stop motion animasyon geçerliliğini ve popülerliğini her zaman korumakta. Bunun olmasını sağlayan birçok neden var. Bunların başında bu türün ortaya konmasını sağlayacak teknolojinin gelişmemesi ve ya olmamasını sayabiliriz, sonuçta bu tarz animasyon doğduğu günden bu güne daha çok - iktisadi anlamda- emek yoğun yöntemlerle üretilmekte, bunun sonucu fazla ürün verilmese de nitelikli çalışmalar ortaya çıkmakta. Diğer bir sebep geçtiğimiz 15-20 yıla baktığımızda Tim Burton adında bir adamın ortaya koyduğu performans ve gençlerin ona karşı tutumudur. (şimdi uzun uzadıya Tim Burton'ı burada yazmıyacağım, internette onun hakkında yeteri kadar kaynak mevcut.) Ayrıca Mtv kültürü bu teknikle yakından ilgilenmekte kimi zaman klip olarak kimi zaman ise reklam ürünler orataya koymaktadır. Herneyse2.

Tüm bunların dışında bu teknikle orataya konan animasyonlardaki samimiyet duygusu ve mükemmeliyetçilikten biraz uzak çizgisi, bu tekniği ölümsüz kılmaya yetecektir.

İzleyiciler