14.1.10

Kullanılan malzeme bakımından stop motion türleri.

Bu gönderiyi aslında maddeler halinde yazıp geçecektim ama ufak bir girizgah yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum. İleriki gönderilerimden birisini oluşturmasını planladığım "Neden stop motion?" yazısında daha ayrıntılı ele alacağım, çok önemli olduğunu düşündüğüm ama nasıl toparlayacağımı bilmediğim yazıda değineceğim konulardan birsine burada da ihtiyacım var. Neden stop motion, neyle stop motion ? İşte bu soru animasyoncunun cevap vermesi gereken en önemli sorudur. Bu sorunun cevabı kullanılacak materyalin ne olması gerektiğini de ortaya çıkaracaktır. Sonraki gönderiye kadar ya da yapmak istediğiniz şeye karar verinceye kadar sizde bu sorunun cevabını aramalısınız.

Kullanılan malzeme bakımından stop motion da türlere ayrılabilir.
Clay-animation diye adlandırılan önceleri kilden (clay) şimdilerde ise oyun hamuru ve türevleri yardımıyla yapılan animasyon türüdür. Kısa film olarak More (http://www.imdb.com/title/tt0188913/) uzun metraj olarak da Chicken Run (http://www.imdb.com/title/tt0120630/) ve aslında stop motion türünün en büyük ismi Jan Svankmajer'ın birçok filmi bu şekilde çekilmiştir, hepsi birbirinden güzeldir, clay animasyona örnek olması açısından Tma/Svetlo/Tma (http://www.imdb.com/title/tt0098481/) görülebilir.

Diğer bir tür bu iş için özel üretilmiş kuklalarla yapılan animasyon türüdür. Tim Burton desem yeterli olur heralde. Yine de 2008 yılında Oscar alan Peter & the Wolf (http://www.imdb.com/title/tt0863136/) filmini görmekte fayda var.

Bunların dışında aklınıza gelebilecek tüm metaryellerle yapılan stop motionlar mevcut, son yıllarda çokça Lego kullanılmakta Michel Gondry'nin çektiği "The White Stripes" grubunun "Fell In Love With A Girl" klibi izlenebilir- izlenmelidir- ayrıca ustanın -Jan Svankmajer- "Moznosti dialogu" filmi de kil dışında birçok madde içermektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

İzleyiciler